Olympus Camedia C8080 Wide Zoom - PMA 2004
Olympus Camedia C8080 Wide Zoom Digitale Camera
Bovenop alle afgelopen introducties die Olympus gedurende de eerste dag van de PMA show in Las Vegas heeft gedaan komt het voorlopig laatste model, de CAMEDIA C-8080 WIDE ZOOM. Deze 8 Megapixel digitale camera, beschermd door een body bestaande uit een magnesium legering, is uitgerust met een 5x optische zoomlens, een speciaal ontworpen "Sunshine" LCD monitor en een korte ontspan-vertraging. Gedurende de afgelopen jaren is de resolutie van een CCD flink verhoogd, lenzen zijn sterk verbeterd en zijn de interne bewerkingprogramma's van de camera ieder keer weer geoptimaliseerd. Wanneer we echter kijken naar de LCD monitoren dan zien we nog elke keer een frustrerend probleem. Onder zonnige omstandigheden met fel licht is het vaak onmogelijk met goed fatsoen iets van een opname terug te zien op de monitor. De nieuwe "Sunshine" monitor maakt een eind aan dit probleem. Zelfs onder verblindende spots of bij een zomerse zon is de weergave nog steeds helder en doortekend, zodat de monitor zijn functie als zoeker blijft houden en de weergave van de opnamen altijd mogelijk blijft. De monitor kan ook 20 graden omhoog en 90 graden omlaag worden geplaatst, zodat een opname onder een moeilijke hoek ook uitgevoerd kan worden.

Verder is dit nieuwe topmodel van Olympus uitgerust met een elektronische zoeker wat de camera compact doet blijven en een aantal voordelen voor de fotograaf oplevert. In tegenstelling tot de meeste optische zoekers, is een elektronische variant in staat om een compositie geheel beeldvullend in beeld te krijgen. Met een resolutie van 240.000 pixels, en een beeldverversing snelheid van 60 beelden per seconde met een vertraging van 50ms, is deze superieur ten opzichte van vele andere elektronische zoekers. Omdat het daarbij ook nog eens alle geactiveerde instellingen laat zien, kan de volledige aandacht naar het onderwerp uitgaan. Om het maximale resultaat uit de 8 miljoen pixel resolutie van de camera te behalen en afdrukken te realiseren tot zelfs groter dan A3 formaat is de C-8080 WIDE ZOOM camera uitgerust met een 5x, f2.4-3.5 optische zoomlens van de hoogste kwaliteit. De lens bestaat uit 14 hoge kwaliteit lensdelen verdeeld in 5 groepen inclusief 2 asferische lensdelen om vervorming te reduceren. Daarbij helpen 3 ED elementen de chromatische aberratie te verminderen, een effect dat vaak voorkomt bij tele opnamen. Het brandpunt bereik loopt van 71 tot 35.6mm (gelijk aan 28-140mm bij een 35mm camera). Dit is een uitstekend bereik voor verschillende onderwerpen en takken van fotografie, zowel voor landschappen en architectuur als voor indringende close-up opnamen. De camera ondersteunt ook de grote reeks CAMEDIA systeem accessoires, zoals een handgreep, en is uitgerust met een bajonet vatting systeem (zoals gebruikelijk is bij een reflex camera). Hierdoor wordt het mogelijk snel en eenvoudig tele of groothoek converters te monteren.

Naast de korte ontspanvertraging van slechts 0.3 sec maakt de snelle dataverwerking ook snelle belichtingen mogelijk. Bijvoorbeeld, 1.6 beelden per seconden (8 miljoen pixels per opname) is mogelijk in een serie opname en auto bracketing instellingen kunnen toegepast worden in elke JPEG instelling. De C-8080 WIDE ZOOM heeft ook een uitzonderingspositie ten opzichte van menig digitaal reflex model wanneer we kijken naar de precieze belichtingsmeting. Naast de hoogwaardige en accurate lichtmeting en witbalans meetsystemen, is de camera ook uitgerust met een zogenaamde dual AF systeem. Een DDL contrast detectie systeem wordt gecombineerd met een passieve meting, dat een tweede sensor gebruikt om het verschil in fase te meten en daardoor de afstand tot het onderwerp meet. De camera verfijnt daarna de waarden voor een optimale scherpte. De gebruiker heeft een keuze uit verschillende scherpstelmogelijkheden: iESP, spot Auto focus (waarbij een keuze uit 13 posities van het totale beeld van toepassing is), continue AF en, natuurlijk, handmatige scherpstelling.

Diafragma voorkeuze, Sluitertijd voorkeuze en volledige handmatige bediening plus overige instellingen geven de gebruiker allround creativiteit. Om zelfs bewegende beelden vast te kunnen leggen maakt de C-8080 WIDE ZOOM het mogelijk films op te nemen met geluid. De opname duur is daarbij afhankelijk van de opslagcapaciteit van de gebruikte geheugenkaart. Zowel xD Picture Cards als CompactFlash geheugenkaarten worden door de camera ondersteund. Dankzij de USB 2.0 AutoConnect interface worden de opgenomen beelden en films met hoge snelheid naar een computer overgebracht. Een zogenaamde "Hot Shoe" of flitsschoen geeft de gebruiker de mogelijkheid een externe flitser of flitsinstallaties te gebruiken.

De camera wordt standaard geleverd met CAMEDIA Master 4.2 software. Een perfect pakket voor het optimaliseren, bewerken en beheren van digitale bestanden, de nieuwe versie ondersteunt de conversie van RAW formaat opnamen naar een type van de wens van de gebruiker. Dit geeft ambitieuze fotografen de mogelijkheid om opnamen te creëren door geoptimaliseerde PC instellingen toe te passen, onafhankelijk van de oorspronkelijke opname.

De belangrijkste kenmerken van de CAMEDIA C-8080 WIDE ZOOM zijn: 8 miljoen pixels, body met een magnesium legering, 5x optische zoomlens (gelijk aan 28-140mm bij een 35mm camera), f2.4-3.5, zeer korte ontspanvertraging van 0.3 sec en zeer snelle opstarttijd, Sunshine LCD monitor (20 graden omhoog en 90 graden naar beneden instelbaar), hoge snelheid serie opnamen: 1.6 beelden per seconde (behalve bij TIFF opnamen), auto bracketing: tot 5 beelden (behalve bij TIFF opnamen), elektronische zoeker met 240.000 pixels, programma, sluitertijd voorkeuze, diafragma voorkeuze en handmatige instelling, diverse scherpstel-mogelijkheden: iESP, spot (handmatig positionering van AF punt in beeld), continue AF en handmatige scherpstelling, Dual AF systeem, flitsschoen, videoclip functie met geluid, USB 2.0, verschillende optionele accessoires zijn beschikbaar en standaard wordt CAMEDIA Master 4.2 geleverd. De CAMEDIA C-8080 WIDE ZOOM, gehuisvest in een zwarte, robuuste, magnesium legering body, wordt in april 2004 leverbaar.
Olympus Camedia C8080 Wide Zoom Digitale Camera
LetsGoDigital Camera Reviews
PMA 2004
Links:   PMA PMA 2003 PMA 2004 PMA 2005 PMA 2006 CES 2003 CES 2004 CES 2005 CES 2006 BUY DIGITAL CAMERA