Sony Cybershot DSC P10 - PMA 2003
Sony Cybershot DSC P10 digitale camera
Sony heeft haar nieuwe 5 Megapixel Cyber-shot camera DSC-P10 camera geïntroduceerd. De stijlvol vormgegeven en rijk aan functies uitgeruste DSC-P10 is zelfs nog iets compacter geworden dan zijn voorganger, de DSC-P9 en onderscheidt zich door zijn fraaie design. Dit nieuwe model is tevens een van de eerste Sony producten die de nieuwe Memory Stick Pro geheugenkaart ondersteunt. Hiermee uitgerust beschikt de DSC-P10 over een opslagcapaciteit tot maar liefst 1GB. Volgens Akihiro Nishikawa, Director van Sony Digital Imaging Europe, is dit de eerst keer dat een beeldresolutie van 5 Megapixels in combinatie met een groot gebruikersgemak voor die consument die zorgeloos in elke situatie een opname wil maken beschikbaar komt. De DSC-P10 biedt een veelvoud aan intelligente functies, zodat het mogelijk wordt elke opname op geheel eigen wijze vast te leggen.
De nieuwe DSC-P10 biedt een superieure beeldkwaliteit voor prachtige opnames en afdrukken, ook als het echt groot moet worden afgedrukt. De beeldresolutie van 5 Megapixels van de DSC-P10 levert afbeeldingen op van schitterende beeldkwaliteit voorzien van een rijke detaillering. De 5 Megapixel resolutie stelt gebruikers in staat te zoomen en te croppen tot ze precies de juiste opname kunnen maken, en tevens om de afbeeldingen weer te vergroten tot grootformaat afdrukken. Daarnaast is zoomen zonder kwaliteitsverlies nu werkelijkheid geworden met de nieuwe Smart Zoom-functie. Deze past de zoomverhouding op een intelligente manier aan op basis van de beeldresolutie en haalt daarbij zoomverhoudingen tot 12x. De camera is uitgerust met een accu die meer capaciteit en een langere gebruiksduur heeft dan zijn voorganger.
Sony Cybershot DSC P10 digitale camera Sony Cybershot P10 camera Sony P10 digitale camera
De DSC-P10 wordt standaard geleverd met een NP-FC11 InfoLithium accu. De DSC-P10 zorgt ervoor dat opnamen onder moeilijke omstandigheden zonder problemen kunnen plaatsvinden dankzij een groter aantal scènevoorkeuze programma's die de camera automatisch instellen voor uiteenlopende condities. De nieuwe "Snow" instelling zorgt ervoor dat de beelden met veel wittinten niet te grijs worden weergegeven, door de kleurtemperatuur bij te stellen en de lichtverdeling te verbeteren. De "Beach" instelling brengt de zee tot leven door het blauw extra te benadrukken en de velddiepte te vergroten. De DSC-P10 kent bovendien nog een "High Speed Shutter" instelling voor een versnelde sluitertijd om de camerabewegingen te minimaliseren bij het fotograferen van een snel bewegend object. Voor donkere omstandigheden is de "Fireworks" instelling een uitkomst. Hiermee worden sluitertijd, flits, focus en ISO waarden aangepast voor het maken van extreem moeilijke donkeropnames zoals van vuurwerk.
Dankzij een reeks van innovatieve verbeteringen is de camera intelligenter geworden in het aanpassen van de lichtomstandigheden. Met een nieuwe belichtingswaarschuwing kunnen gebruikers altijd de juiste belichting hebben: de camera detecteert het belichtingsniveau voordat de foto wordt genomen en geeft een waarschuwend knippersignaal weer wanneer dit onvoldoende is. Verder maakt de Slow Synchronised Flash instelling gebruik van een langzame sluitertijd bij het fotograferen van onderwerpen met een donkere achtergrond, waardoor zowel de voor -als achtergrond goed worden belicht, terwijl de daglicht Auto Daylight Synchronised Flash automatisch het belichtingsniveau meet voor voorgrondobjecten met van achteren komend licht. Flash White Balance, tenslotte, helpt kleurschakeringen zo realistisch mogelijk te maken bij opnames met veel spiegelende oppervlakken, zoals water. Onder deze omstandigheden zou een camera al snel alle lichtbronnen rond een object kunnen detecteren, waardoor een kleurvervorming ontstaat. Dit wordt voorkomen door Flash White Balance: de camera past de witbalans in de opname aan om de ware kleuren te herstellen. Voor een nauwkeurige belichtingsmeting heeft de DSC-P10 een histogramweergave dat de lichtverdeling grafisch weergeeft zodat het juiste niveau eenvoudig kan worden afgelezen. De camera biedt bovendien driestapsinstellingen voor contrast, scherpte en kleurverzadiging om natuurlijk, echte kleuren te waarborgen. De "Burst" instelling zorgt ervoor dat de camera een buffergeheugen gebruikt om snel achter elkaar drie opnamen te maken, zodat momenten zoals sport en foto's van snel bewegende onderwerpen nooit gemist hoeven te worden. Voor extreem complexe omstandigheden, of als de gebruiker maar één kans krijgt zijn instellingen goed te krijgen, heeft de DSC-P10 een Auto Exposure Bracketing functie. Hiermee wordt dezelfde foto drie keer genomen, met steeds een ander belichtingsniveau. De eerste opname wordt met de ingestelde belichting gemaakt, de tweede donkerder en de derde lichter. Bij de DSC-P10 stelt de Continuous Autofocus functie gebruikers in staat om perfect scherp te stellen met de sluiterknop. Als de sluiterknop wordt ingedrukt terwijl de Continuous AF is ingesteld, blijft de camera scherpstellen tot het juiste niveau is bereikt. Het beeld wordt niet "bevroren" zodra de knop de tot de helft is ingedrukt.
Er zijn vele verbeteringen gemaakt die zijn gericht op een groter gebruikersgemak, waardoor snel en eenvoudig prachtige foto's kunnen worden gemaakt. De opstarttijd en de sluitertijdintervallen zijn teruggebracht, en door de nieuw ontworpen bedieningselementen kunnen de camera's vrijwel volledig worden bediend met een lichte duimbeweging. Ook is de menubediening uitgebreid van twee tot zes Europese talen. Wie wil leren filmen, kan al ervaring opdoen: met de camera kan een geluidsfilm worden gemaakt. De MPEG Movie VX functie neemt video op in VGA kwaliteit. Deze kan worden weergegeven op een televisie en heeft een vier keer zo hogere beeldkwaliteit dan haar voorganger de HQX Movie functie. Als de camera met de nieuwe Memory Stick Pro is uitgerust wordt de opslagcapaciteit verhoogd tot 1GB waardoor tot 44 minuten video kan worden opgenomen. De nieuwe Cyber-shot DSC-P10 zal begin mei 2003 op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.
Links:  PMA 2003  -  PMA 2004  -  PMA 2005  -  PMA 2006  -  PMA Show  -  LetsGoDigital  -  Buy Digital Camera