Ricoh Caplio digitale camera's - PMA 2003
Ricoh Caplio digitale camera' s
Ricoh heeft een drietal nieuwe familieleden van de Caplio serie gepresenteerd; de Caplio G3. Volgens Ricoh heeft dit nieuwe model een zeer snelle ontspantijd van slechts 0.14 seconde en is de Caplio G3 een camera die de conventionele 35mm camera zeer dicht benaderd qua snelheid wat een belangrijke innovatie zou betekenen in digitaal cameraland. (gemeten vanaf 1 februari 2003 geldend voor automatische digitale camera' s.)
De nieuwe Caplio G3 is ontstaan uit het succes van de innovatieve Caplio RR30 camera die afgelopen zomer 2002 leverbaar werd. Dit model was ook al één van de snelst reagerende camera' s ter wereld met een ontspanvertraging van 0.22 seconde. Het vermogen om zeer snel te reageren op de ontspanhandeling heeft Ricoh verder verbeterd door de ontspanvertraging nog sneller te maken en daarbij is ook de behuizing onder handen genomen om de camera behalve snel te laten reageren ook goed in de hand te laten liggen. De nieuwe Caplio 3 heeft tevens de keuze uit drie verschillende energiebronnen, namelijk een optionele Lithium Ion batterij, 2 AA NiMH batterijen of een optionele netvoedingadapter.
Ricoh Caplio G3 digitale camera Ricoh Caplio G3 digitale camera Ricoh Caplio G3 digitale camera
De camera is uitgerust met een effectief aantal van 3.24 Megapixels in combinatie met een 3x optische zoomlens en een 3.4x digitale zoomfunctie. De minimale scherpstelafstand ligt op een indrukwekkende 1cm afstand. De camera is naast het opnemen van stilstaande beelden ook in staat video clips met geluid met een maximale speelduur van 120 seconden in AVI formaat. De bestanden worden via een USB interface naar een computer overgezet.
De Caplio G3 moet actiefotografie zonder problemen uit kunnen voeren doordat de ontspanvertraging van slechts 0.14 seconde geen hindernis meer is om een bewegend onderwerp scherp te kunnen stellen. De camera bereikt deze snelheid door de toepassing van een hybride autofocus systeem, waarbij zowel extern als door de lens de scherpte wordt gemeten. Het bereik van de sluitertijden is zeer gevarieerd vanaf 8 seconden voor lange belichtingstijden tot een snelle 1/2000e seconde voor de actie opnamen. Wanneer de optionele Lithium Ion batterij wordt gebruikt kunnen er maar liefst tot 3500 opnamen worden geschoten (flitser uit, zonder in te zoomen, LCD uit en in VGA resolutie, of tot 350 opnamen wanneer de camera allround wordt ingezet (50% flitsen, met zoom, LCD aan 30 seconden tussen de opnamen en afspelen van alle opgeslagen opnamen).
De Caplio G3 heeft een interessante Macro functie waarbij de minimale scherpstelafstand op slechts 1cm afstand ligt. Met deze functie komen onderwerpen als close-up opnamen van een bloem, sieraden of andere kleine onderwerpen voor iedereen dichtbij. De camera laat het zelfs toe om in te zoomen tot een afstand van 16cm. Wanneer de M-mode wordt ingesteld kan de camera tot 16 opnamen achter elkaar maken met een interval van 0.13 seconde. In de S-mode instelling maakt de camera 16 opnamen achter elkaar met een interval van 2 seconde, maar er hoeft dan maar 1x op de ontspanknop te worden gedrukt. Wanneer de opnamen worden afgespeeld kunnen deze vergroot worden weergegeven. Met deze verschillende instellingen kan de Caplio G3 allround worden ingezet.
De Ricoh Caplio G3 wordt via een USB kabel aan een computer verbonden, zodat de opnamen op eenvoudige en snelle wijze (tot 3 megabytes per seconde) overgezet kunnen worden. De verschillende lichtmetingen van de Caplio G3 zijn een 256 matrix meting, centrum gerichte meting en een spotmeting. De camera heeft een ingebouwd geheugen van 8MB, waarbij door middel van het gebruik van een externe Secure Digital geheugenkaart de opslagcapaciteit kan worden uitgebreid. De camera ondersteunt ook de MultiMedia geheugenkaart als opslagmedium. De Caplio heeft een zogenaamde Synchro Monitor instelling waarbij het display uitgaat vlak voordat de opname daadwerkelijk gemaakt wordt en weer aangaat als de ontspanknop of de zoomknop wordt bediend. Deze functie is ook wel bekend onder de naam Quick Review.
De Caplio G3 biedt zes verschillende voorgeprogrammeerde programma' s; sport, portret, landschap, nacht, tekst en hooggevoeligheid. Deze programma’s zorgen voor een zo juist mogelijke belichting onder alle omstandigheden. De camera heeft naast het opnemen van 120 seconden AVI met geluid ook de mogelijkheid geluid met een maximum van 8 seconden bij een opgenomen foto toe te voegen. De autobracketing functie neemt drie opnamen per keer achter elkaar op, ieder met een verschillende belichting. Dit is ook mogelijk met een witbalans waarbij drie opnamen achter elkaar per keer met ieder een andere witbalans worden opgenomen.
Masayuki Kurokawa heeft in samenwerking met de engineers van Ricoh de Caplio G3 ontworpen. De camera is zo ontworpen dat bij het hanteren van de camera de vormgeving heel natuurlijk overkomt. De camera heeft afgeronde hoeken wat een bijdrage levert aan het algemene comfort van de camera. De Caplio G serie zal in drie verschillende uitvoeringen leverbaar worden. Voor zover we nu hebben kunnen nagaan komt er een G3, een G3-M en een G3-S camera op de markt. De G3-M is voorzien van een luxe magnesium behuizing.
Links:  PMA 2003  -  PMA 2004  -  PMA 2005  -  PMA 2006  -  PMA Show  -  LetsGoDigital  -  Buy Digital Camera