Pentax *ist D - PMA 2003
Pentax *ist D
Enige maanden geleden introduceerde Pentax haar eerste poging om een digitale reflex met 6 Megapixel resolutie op de markt te zetten, maar helaas heeft dit product nooit de verkoop gehaald. Het hele project werd stil gelegd en we moesten met zijn allen wachten op die dag die gegarandeerd een keer zou aantreden. Vandaag is die dag werkelijkheid geworden met de introductie van de eerste zeer vernieuwende digitale reflex met verwisselbaar optiek van Pentax. Dit nieuwe product herbergt een hoogwaardige 6.1 effectieve Megapixels en zal hiermee het grootste gedeelte van de wens van de gebruiker doen vervullen. Dit nieuwe digitale paradepaardje van Pentax zal voor het eerste publiekelijke geshowd worden tijdens de PMA 2003 in Las Vegas, op de CeBIT 2003 in Hannover en de PhotoExpo 2003 in Japan. LetsGoDigital zal de komende PMA 2003 in Las Vegas bezoeken, zodat we vast een kans krijgen de nieuwe digitale reflex van dichtbij te bekijken.
De nieuwe Pentax *ist D zal uitgerust worden met een hoge kwaliteit CCD met een formaat van 23.5mmx15.7mm en werkt samen met een unieke beeldverwerkingtechnologie om de effectieve 6.1 Megapixels te laten resulteren in oogverblindende en rijk gedetailleerde hoge resolutie opnamen. De nieuwe digitale spiegelreflex van Pentax heeft, gemeten van tot 27 februari 2003, s'werelds kleinste en lichtste body. Het ontwerp van de Pentax *ist D is speciaal op die wijze gedaan dat de gehele camera een zeer compact formaat krijgt met daarbij een verrassend laag gewicht. Deze keuze van ontwerp heeft er inderdaad toe geleid dat de afmetingen van 129(b)x95(h)x60(d) en een gewicht van nog geen 510 gram (excl. batterijen) van de nieuwe Pentax *ist D er toe leiden dat dit nieuwe model de kleinste en lichtste digitale reflex met verwisselbaar optiek op dit moment op de markt is.
Pentax *ist D

Pentax heeft een zeer breed assortiment ondersteunende Pentax objectieven om in combinatie met de nieuwe Pentax *ist D te gebruiken, zodat de gebruiker in principe elk mogelijk onderwerp op welke manier dan ook kan vastleggen. De objectieven die de nieuwe Pentax camera ondersteunen zijn K, Ka, Kaf en Kaf2 lensvattingen en 645 en 67 serie objectieven door middel van een adapter. Het kan voorkomen dat niet elke functie van het objectief wil samenwerken met de nieuwe Pentax reflex camera. De Pentax *ist D heeft een geheel nieuw ontworpen optische Pentaprism zoeker. Dit vereenvoudigt het kijken waarbij een beeldveld wordt gerealiseerd van 95% met een 0.95x vergroting. Daarnaast is ook een extra display in de zoeker aanwezig om de AF punten te doen laten oplichten. Op dit moment zijn de specificaties een beetje summier, maar we hopen meer over dit product te weten te komen, zodra wij onze eerste blik hierop kunnen werpen.

* image Copyright © 2003 - Kumio Yamada http://www.digitalcamera.jp

Overige kenmerken van de nieuwe Pentax *ist D zijn:

Een nieuwe 16-segment lichtmeet systeem wat resulteert in een nauwkeurigere lichtmeting, een nieuwe 11-punts AF sensor (SAFOX VIII) voor een geavanceerde autofocus, snelle sluitertijd van 1/4000e seconde in combinatie met een snelle flitssynchronisatietijd van 1/150e seconde, continue opnamen met een gemiddelde van 2.7 beelden per seconde, tweedelige instelling om diafragma of sluitertijdvoorkeuze gescheiden te houden waarbij de Hyper programma het eenvoudiger maakt snel te kunnen overschakelen van diafragma naar sluitertijdvoorkeuze, de Hyper manuaal instelling laat de gebruiker de meeste correcte belichting kiezen door middel van een eenvoudige bediening, custom functies geven de gebruiker de mogelijkheid de camera naar eigen persoonlijke wens in te stellen, ruisonderdrukking bij lange belichtingstijden, ondersteuning van Microdrive en CompactFlash type I en II, ondersteuning van overal verkrijgbare AA batterijen (4) of 2x CR-V3 Lithium batterijen, de camera kan via een computer bediend worden waarbij de data via een USB 1.1 interface overgezet wordt, 1.8-inch LCD display, 118.000 pixels voor het LCD wat het LCD prettig laat gebruiken om de opnamen terug te kijken, keuze uit JPEG, TIFF en RAW formaat opslag waarbij de software om RAW formaat te vertalen standaard meegeleverd wordt en een speciale grip wordt leverbaar.

Pentax zal teven een nieuwe groothoek lens gebaseerd op 35mm camera's presenteren op de PMA 2003, CeBIT 2003 en PhotoExpo 2003 samen met de nieuwe Pentax *ist D. De nieuwe lens bestaat uit een 12-tal elementen in 10 groepen met een brandpuntbereik van 28-54mm bij een 35mm camera wanneer deze op een *ist D wordt geplaatst. De verwachte leverdatum voor deze nieuwe digital reflex van Pentax, het objectief en de speciale grip wordt vanaf juni/juli 2003 verwacht.

Overige Pentax digitale camera's:

-

Pentax Optio 550  (FirstLook!)

-

Pentax Optio 33L

-

Pentax Optio 450

Links:  PMA 2003  -  PMA 2004  -  PMA 2005  -  PMA 2006  -  PMA Show  -  LetsGoDigital  -  Buy Digital Camera