Casio Exilim EX-Z3 - PMA 2003
Casio EX-Z3 digitale camera
Tijdens de in januari 2003 gehouden CES show in Las Vegas introduceerde Casio haar nieuwe model uit de Exilim serie camera's. De gehele serie Exilim camera's zijn altijd zeer compact van vormgeving en speciaal ontworpen voor diegene die een digitale camera simpelweg altijd mee wil dragen zonder dat deze enige belemmering vormt. De serie Exilim camera's hebben het formaat van een creditcard, maar met de introductie van de nieuwe Casio EX-Z3 krijgen we er een zeer fraai vormgegeven camera bij met als bonus een 3x optische zoomlens en of dit al niet genoeg is heeft Casio ook nog ruimte gezien om een zeer fraaie 2-inch formaat LCD display op de achterzijde van de camera te plaatsen! Vorig jaar spraken wij met enkele product managers van diverse camera fabrikanten waarbij wij de wens uitte een nieuwe camera vanaf de tekentafel te zien komen, die weliswaar een ultracompact formaat mag hebben, maar daarbij zou het mooi wezen wanneer er ook eens gedacht werd aan een groot formaat LCD display. Casio heeft met de introductie van de EX-Z3 onze wens in ieder geval vervuld. De Casio EX-Z3 is combinatie van een dun en stijlvol ontwerp en een groot formaat LCD display in één behuizing en dit zien we graag als camera voorbij komen!
Casio Exilim EX-Z3 Casio Exilim EX-Z3 LCD display
De Casio EX-Z3 is uitgerust met een beeldsensor dat een effectief aantal van 3.2 Megapixels oplevert en een geheel nieuw ontworpen en hoge kwaliteit 3x optische zoomlens. De zoomlens heeft een brandpuntbereik van 5.8mm tot 17.4mm wat gelijk staat aan een 35-105mm bereik bij een 35mm camera. Ondanks het zeer compacte formaat van de camera ligt deze prima in de hand en natuurlijk is daarbij het grote formaat LCD display de blikvanger. We zouden ons alleen maar kunnen toewensen dat deze nieuwe trend van het toepassen van een groot formaat display zal gaan overslaan op de overige camera fabrikanten. Het zal alle ultracompact digitale camera's alleen maar aantrekkelijker maken en bovendien neemt het gebruikersgemak alleen maar toe. Het formaat van dit kleine cameraatje heeft een 87x67x23mm formaat en een gewicht van net 125 gram (excl. batterijen en geheugenkaart). Het totale volume van de camera is perfect om altijd en overal mee naar toe te nemen, zonder dat je er erg in hebt dat je een camera op zak hebt.
Casio EX-Z3 camera dockingstation Casio EX-Z3 camera dockingstation
De 3x optische zoomlens van de nieuwe Casio EX-Z3 camera maakt gebruik van een geheel nieuw ontwikkelde driedelige telescopisch lensmechanisme wat het mogelijk heeft gemaakt een 3x optische zoomlens in een zo'n compacte behuizing te plaatsen. De zoomlens die is gebruikt is van het type Pentax SMC en bestaat uit zes elementen in vijf groepen waarbij een lichtsterkte van f2.6 in de groothoek en f4.6 in de tele geldt. De minimale scherpstelafstand in de standaard instelling is 40cm tot oneindig en in de macro instelling tussen de 6cm en de 50cm. De lichtmeting vindt plaats door middel van een multi-pattern meting en de belichtingscompensatie is instelbaar van -/+ 2EV per 1/3 stop. Wanneer dit kleine cameraatje wordt opgestart is de EX-Z3 binnen twee seconden klaar voor gebruik. Dit is een zeer comfortabele manier van opstarten daar niemand een spontaan moment zal willen missen doordat de camera er 4 seconden over doet voordat de eerste afdruk gemaakt kan worden. Wanneer we naar de achterzijde van de camera kijken zijn we simpelweg verrast door de aanwezigheid van zo'n groot LCD display op zo'n klein cameraatje. Het 2-inch formaat LCD display heeft een zeer fraaie en heldere weergave van de opgenomen beelden en door het formaat van het LCD display is het prettig om de display als zoeker te gebruiken. Wanneer je de camera voor het eerst aanzet is het eerste wat je doet het LCD display activeren om het grote formaat te bewonderen. Naar onze mening is het formaat van het LCD display en het ultracompacte design de hit uit de serie Exilim camera's van Casio.
SanDisk SD Memory Card SanDisk SD Memory Card
De Best Shot functie levert de gebruiker diverse optimale voorgeprogrammeerde instellingen voor praktisch ieder belichtingsituatie. De gebruiker hoeft simpelweg het voorbeeld te kiezen en de camera kiest automatisch de daarbij behorende belichting, belichtingscorrectie, kleurverzadiging en overige instellingen. De Casio Exilim EX-Z3 heeft totaal 21 ingebouwde voorgeprogrammeerde scènes, inclusief "Coupling shot" en "Pre shot". Door het meegeleverde dockingstation via een USB interface aan een computer aan te sluiten kunnen de opnamen vanaf de camera automatisch overgezet worden. Op het station hoeft slechts een knop ingedrukt te worden waarna het programma PhotoLoader alle JPEG en AVI bestanden naar de computer overzet. Wanneer de camera op het station wordt geplaatst is het ook mogelijk alle opnamen in een diashow weer te geven.
Casio Exilim EX Z3 Casio Exilim EX Z3
De Casio EX-Z3 heeft een intern geheugen van 10MB, maar ondersteunt daarnaast ook een Secure Digital of een MultiMedia geheugenkaart. De Copy functie van de camera zet de opnamen van uit het interne geheugen over naar een externe geheugenkaart. Over het algemeen was onze eerste indruk van de Casio EX-Z3 louter positief te noemen, het gebruikersgemak, het ultracompacte formaat en als bonus het 2-inch formaat LCD display maken van dit model een unieke camera. De camera zal standaard worden uitgeleverd met een dockingstation tegen een zeer concurrerende adviesprijs, zodat naar onze verwachtingen Casio een winnaar in handen heeft.
Casio EX Z3 Casio EX Z3
Links:  PMA 2003  -  PMA 2004  -  PMA 2005  -  PMA 2006  -  PMA Show  -  LetsGoDigital  -  Buy Digital Camera